Zpět na články
15. 10. 2024 6 min čtení

Zdraví portfolia – kvartální hodnocení Q3/2024

Naše portfolio prošlo v uplynulém čtvrtletí významným vývojem, který přinesl řadu výzev i příležitostí. V tomto článku se podíváme na stav portfolia k 30. 9. 2024, jeho zajištění a naší snahu o co nejvyšší bezpečnost pro investory. Naším cílem je stále zlepšovat procesy a přinášet stabilní investiční příležitosti.

Objem a vývoj úvěrového portfolia

Do 30.9.2024 dosáhl objem úvěrů poskytnutých společností Fingood téměř 2,8 miliardy Kč. Z této částky více než tři čtvrtě miliardy Kč připadá na úvěry poskytnuté během prvních tří kvartálů roku 2024, které byly čerpány přes 176 úvěrových tranší. Počet tranší významně vzrostl oproti loňskému roku, přičemž průměrná výše jedné tranše klesla z 7,1 milionu na 4,3 milionu Kč.

Objem aktivního portfolia, které zahrnuje jak úvěry do splatnosti, tak i po splatnosti, včetně složky budoucích úroků, činí aktuálně 1,614 miliardy Kč. Věříme, že tento růst je důkazem, že naše strategie funguje. Stále více podniků v nás vidí důvěryhodného partnera, který jim dokáže pomoci naplnit jejich ambice.

 

Struktura portfolia dle odvětví

Nemovitostní developerské projekty nadále dominují našemu portfoliu s podílem 70 %. Tento sektor považujeme za perspektivní, zvláště v souvislosti s oživováním hypotečního trhu a stabilizací úrokových sazeb. Vnímáme však potřebu diverzifikace a chceme do budoucna nabídnout více menších projektů, abychom rozložili riziko a našim investorům poskytli příležitost investovat do různých oblastí.

Na druhém a třetím místě našeho portfolia stojí průmysl, výroba a spotřební zboží, které dohromady tvoří přes 23 % jeho objemu. Přestože jejich podíl v portfoliu je relativně malý, k 30. 9. 2024 se tyto segmenty podílely na více než 54 % problematických úvěrů. Tento stav byl převážně způsoben defaultem ekonomicky propojených firem ve skupině pana Mikuláška. V reakci na tuto situaci intenzivně pracujeme na zmírnění dalších rizik a zavádíme opatření, aby se podobné případy neopakovaly. Věříme, že díky těmto krokům a pečlivým analýzám dokážeme rizika v těchto odvětvích lépe řídit a účinně chránit zájmy našich investorů.

Struktura portfolia dle regionů

Praha si i nadále udržuje nadpoloviční podíl, ale zajímavým novým přírůstkem je financování slovenské entity v Bratislavském kraji. Rozšiřování naší působnosti do nových regionů je dalším krokem k tomu, aby se Fingood stal významným hráčem nejen na českém, ale i mezinárodním trhu.

Zajištění portfolia

Téměř 70 % našeho portfolia tvoří úvěry zajištěné buď 100% nemovitostí, nebo kombinací bonitních zajišťovacích prostředků. Naší prioritou je důkladně analyzovat každý úvěr, abychom zajistili maximální jistotu pro naše investory. Klademe důraz na komplexní hodnocení bonity žadatelů a pečlivé posouzení všech relevantních faktorů, což nám umožňuje nabídnout bezpečné a důvěryhodné investiční příležitosti.

Pokud je úvěr zajištěn nemovitostí, máme zástavní právo v prvním pořadí na Katastru a zároveň k dispozici ocenění této nemovitosti. U movitého majetku vycházíme z účetní hodnoty k datu poskytnutí úvěru, případně z pořizovací ceny. U projektového financování se opíráme o budoucí hodnotu nemovitosti podle znaleckého posudku. V případě avalů směnek vyhodnocujeme bonitu avalisty při schvalování úvěru a zahrnujeme ji do hodnoty zajištění pouze tehdy, pokud je dostatečná. Avaly, které nesplňují tyto požadavky, do výpočtů nezahrnujeme, ale i tak mohou pomoci při řešení problémů se splácením.

Zdraví portfolia

K 30.9.2024 bylo z celkového objemu poskytnutých úvěrů ve výši 2,792 miliardy Kč splaceno 1,278 miliardy Kč, což představuje 45,7 %. To znamená, že naši investoři již obdrželi zpět téměř polovinu poskytnutých jistin.

V uplynulém kvartálu došlo k nárůstu posplatné části portfolia z 133 mil. CZK na 193 mil. CZK, přičemž hlavní příčinou je default skupiny firem pana Mikuláška, u kterých byly již všechny úvěry zesplatněny. Celková část portfolia v prodlení vzrostla z 5,4 % na 7,15 %. Úvěry firem pana Mikuláška nyní představují 3,8 % z posplatné části portfolia a jsou dominantní složkou úvěrů v právním vymáhání. V této situaci je pro nás klíčové být důslední a efektivní v našich reakcích, abychom co nejrychleji a nejefektivněji chránili zájmy našich investorů.

Rating našeho portfolia

Rating úvěrů, který používáme ve Fingoodu, je náš interní nástroj k hodnocení rizikovosti firem. Není to klasický statistický model, ale slouží k rozdělení firem do ratingových tříd podle kritérií, která považujeme za klíčová. Součástí tohoto hodnocení je sledování toho, kolik firem v každé třídě je delikventních (tedy v prodlení se splácením) a jaký podíl tvoří proti celkovému počtu firem v dané třídě. Toto procento pak představuje rizikovost dané třídy. Do budoucna plánujeme další vylepšení, abychom mohli našim investorům poskytovat ještě přesnější informace o rizikovosti jejich investic.

Hodnocení probíhá ve dvou krocích: nejprve vypočítáme rating firmy a jeho rizikovost na základě finanční analýzy. K tomu následně přidáváme vyhodnocení zajištění úvěru (např. hodnotu nemovitostí nebo avalů) a způsobu splácení (balónové splátky nebo anuita). Výsledný rating úvěru a rizikovost pak ukazují pravděpodobnost návratnosti úvěru, zatímco rating vypovídá spíše o kvalitě samotného dlužníka a schopnost splatit úvěr v termínu, ještě před realizací zajištění.

Rizikovost firem pro rok 2024 jsme stanovili na základě dat za rok 2023. Například pro třídu AAA je rizikovost 4,17 %, pro třídu A 9,32 % a pro třídu C až 72,62 %. Tyto hodnoty budou revidovány podle výsledků za letošní rok. K 30.9.2024 evidujeme nárůst rizikovosti ve všech kategoriích kromě AAA, kde po vypořádání úvěrů už neevidujeme žádné delikventní společnosti. Nově bylo mezi delikventní firmy zařazeno 6 firem, ale naopak se podařilo úspěšně uzavřít případ společnosti Stafon Investice.

Třetí kvartál roku 2024 přinesl důležité poznatky, které nám pomohou lépe řídit rizika a ochránit investice našich investorů. Stále pracujeme na tom, abychom naše portfolio důkladně analyzovali a poskytovali bezpečné a transparentní investiční možnosti všem. S růstem přichází i nové výzvy, ale společně jsme na ně připraveni.

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články