Zpět na články
8. 7. 2024 4 min čtení

V. Endler hodnotí své investiční portfolio v Q2

Detailní pohled na to, jak se vyvíjí mé portfolio na Fingoodu v druhém kvartále tohoto roku. Projděte si společně se mnou, jaké investice jsem udělal, kolik peněz z jistiny se mi vrátilo a jaké procento z mých investic se řeší na oddělení vymáhání (neboli workoutu).

Celkové statistiky

V minulém kvartále mé portfolio překročilo 3 mil. Kč. V tomto čtvrtletí jsme se dostal na částku 3 400 700,- Kč. Své finance mám rozloženy mezi 195 aktivních investic. Díky tomu jsem na úrocích vydělal 265 440 Kč. Příjemným bonusem k tomu je zisk ze sankčních úroků 10 971 Kč. Tato „bonusová” částka mi pokryla polovinu z celkových poplatků. 

V celkovém objemu proinvestovaných peněz jsem se dostal na 107. místo, posun o pár míst k první stovce. V počtu investic jsem se udržel v první desítce a „obhájil“ jsem 7. místo. Jsem tedy pořád jeden z nejvíce diverzifikujících investorů

Hrubý vážený výnos mého portfolia nepatrně vzrostl oproti předchozímu kvartálu a dosahuje velmi dobrých 11,21 %. K pozitivní investiční náladě přispívá také fakt, že jsem již dostal zpět přes 1 milion Kč vložené jistiny. Peníze, ale v zásadě všechny reinvestuji a přidávám k nim nové finanční prostředky. 

V současné chvílí mám  ve svém portfoliu:

  • Aktivní investice: 195
  • Problematické investice: 39
  • Dokončené investice: 88

Pozitivní trend nastal u problematických investic, kde jejich počet poklesl z 42 na 30 a tento počet se dále bude snižovat, díky vymáhacímu týmu Fingoodu. Svou zásluhu na tom nesou také investice ze skupiny podnikatele pana Rybky, které byly v průběhu 2. kvartálu kompletně doplaceny, a to včetně sankčních úroků. Stejně tak, jako 3 investice z projektů Home Service Partner. Právě tyto investice zvýšily můj celkový výnos, protože díky sankčním úrokům jsem se dostal až na výnos nad 16% p.a.!

Jak jsem investoval v Q2 2024

Ve druhém kvartále jsem zainvestoval 354 200 Kč, což je mimochodem skoro shodná částka s prvním kvartálem. Tuto částku jsem rozložil, tentokrát ale do většího počtu investic. Konkrétně do 53, a to z důvodu větší nabídky, která se na platformě v posledních 3 měsících objevila

Zároveň, ale stále držím „páteř“ mého investování, s projekty ze skupiny pana podnikatele Rybky a Vinná alej. K nim jsem navíc přidal  zajímavé projekty od skupiny Preton anebo skupiny Real Luxembourg. Tyto, především nemovitostní projekty, jsem proložil investicemi s anuitní formou splácení (např. projekty Decoled, Jeníček a Golden sun).

Své pevné místo má v mém portfoliu již tradičně Flowpay, což je dlouhodobý partner Fingoodu, s výbornou platební morálkou a vysokým zhodnocením. Zde bych se zastavil, protože tento projekt spadl do kategorie C, ale je to pouze poměrem vlastního kapitálu a zadlužení. Firma jinak silně roste a vstupuje, spolu s Shoptetem, na slovenský trh.  

Zdraví portfolia

Zdraví mého portfolia se významně nezměnilo, stále jsem přesvědčen o silném recovery (vymáhání investic). To platí  jak u skupiny kolem podnikatele pana Skubidy, tak dalších podnikatelů, kde jsou investoři prostřednictvím Fingoodu vždy zajištěným věřitelem. 

U celé skupiny pana podnikatele Skubidy sice dojde ke zpoždění červnové splátky, ale dostaneme navíc úroky za prodlení. Díky tomu jsem spokojen, protože pohledávka je po celou dobu splácení dobře zajištěna.
 

A jaké byly celkové statistiky Fingoodu za Q2?

  • Zainvestováno – 278 mil. Kč
  • Investoři vložili do peněženek – 153 mil. Kč
  • Vyplaceno investorům na úrocích – 248 mil. Kč
  • Na jistinách již investoři obdrželi více jak 1 miliardu CZK!
  • Průměrný věk investora/investorky na Fingoodu – 39 let
  • Počet investic – 30 000
  • Průměrná výše investic za měsíc–  38 264 Kč (cca o 1000  výše než v prvním kvartále)

Těším se na další společný kvartál a novou zajímavou nabídku investičních příležitostí, které pro nás každý měsíc Fingood vybírá. 

Vítek Endler, ředitel a spolumajitel firmy Fingood.cz

 

 

 

 


 

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články