Zpět na články
22. 7. 2024 5 min čtení

Pasivní příjem: Jak na něj v roce 2024 a užívat si (nejen) léto v pohodě

Můžete relaxovat a zároveň mít pravidelný přísun peněz. Tvorba pasivního příjmu chce motivaci, plánování i vytrvalost, ale rozhodně není nedosažitelným cílem. Dobrá – trochu úsilí bude vždycky potřeba, nic se nestane samo od sebe. V tomto článku nicméně přinášíme inspiraci, jak na to!

Pasivní příjem = peníze, které se nevážou na náš čas.

Představte si, že napíšete knihu a nakladatel ji vydá. Leží pak na pultech knihkupectví a vy z každého prodeje máte odměnu. Pasivní příjem může vypadat nějak takhle, možností je ale celá spousta. Do čeho se pustit, aby peníze tekly a vy měli pohodičku? 

Investovat – do akcií, ETF, crowdfundingu…

S tímhle bodem nezačínáme jen proto, že jsme investiční crowdfundingová platforma, ale proto, že je to úplně nejjednodušší cesta. Investování do akcií umožňuje vlastnictví části společnosti, přičemž můžete profitovat z dividend a růstu ceny akcií. Exchange Traded Funds (ETF) jsou fondy obchodované na burze, které kombinují výhody akcií a diverzifikaci fondů. Nabízejí nižší riziko než individuální akcie a pravidelné výnosy. No a crowdfunding je moderní a dostupný způsob, jak financovat inovativní projekty – a jeho výhodou je to, že umožňuje investovat i menší částky. 

Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které je důležité zvážit. My, jako investiční crowdfundingová platforma, nabízíme jednoduchou a pohodlnou cestu k pasivnímu příjmu – a to samozřejmě i prostřednictvím mobilní aplikace, která umožňuje snadné sledování a správu investic. 

 

Koupit si byt nebo jinou nemovitost a tu pronajímat

Tahle forma má své kouzlo i výzvy. Vyžaduje počáteční kapitál na nákup nemovitosti – a to může být pro mnohé investory překážkou. Jakmile ale máte nemovitost pod svou správou, můžete z ní mít stabilní příjem. Hodnota nemovitostí s přibývajícími léty většinou roste a výnosy, které z ní plynou, mohou pokrýt vaše měsíční výdaje. Nebo je můžete použít jako investici do dalších projektů. 

Pronajímání nemovitosti však není zcela bez práce. Musíte se starat o její údržbu, což zahrnuje opravy a celkovou péči o její stav. Kromě toho dá zabrat i komunikace a budování vztahů s nájemníky. Nezřídka se stane, že musíte řešit nějaké stížnosti, či vyřizovat spory. To všechno může být časově náročné a někdy i stresující. Proto je důležité zvážit, zda máte dostatek času a prostředků se o nemovitost a nájemníky řádně starat.

Vytvářet digitální obsah

Doslova neomezené možnosti příjmu mají kreativní jedinci a odborníci v různých oblastech. Podobně jako jsme uváděli na příkladu v úvodu – online kurzy, e-knihy a blogy mohou generovat příjem dlouho po jejich vytvoření. Např. když dáte dohromady online kurz, můžete ho jednou natočit a pak prodávat opakovaně. Podobně e-knihy, které napíšete a zveřejníte. Příjem z prodejů může přicházet po mnoho let. A staré a stále dobré blogování? To lze monetizovat prostřednictvím reklam, affiliate marketingu nebo prodeje vlastních produktů…

💡 Abyste získali peníze, musíte vždy poskytovat hodnotu – ať už ve formě peněz, práce, nebo informací. Představa pasivního příjmu, kdy nemusíte dělat vůbec nic, se tak proto od reality liší. Všechny z výše zmíněných možností spojuje jedna věc – chvilku většinou trvá, než se vydělávání rozjede. Nic velkého se totiž nikdy nestane jen tak. 


Složené úročení: Klíč k růstu pasivního příjmu

Složené úročení je jedním z nejmocnějších nástrojů pro budování pasivního příjmu. Jeho princip spočívá v tom, že se úrok vypočítává nejen z původní investice, ale také z úroků, které se postupně přičítají. Jinými slovy – jde o úroky z úroků

 

Jakmile začnete investovat a pravidelně reinvestovat, co z toho vyděláte, vaše investice začne růst – doslova exponenciálně. Že to zní moc abstraktně? Dobrá, mrkněte na příklad:

  • Představte si, že investujete 100 000 Kč s ročním výnosem 8 %. 
  • První rok získáte 8 000 Kč, což znamená, že na konci roku máte 108 000 Kč.
  • Další rok se ale úrok počítá už z nové částky, tedy ze 108 000 Kč. A to při stejné sazbě znamená už 8 640 Kč. 
  • Takto se vaše investice každým rokem navyšuje o stále větší částky.

Pokud budete v cyklu investování a reinvestování pokračovat, vaše původní investice se může za několik let znásobit
 

Čas jde složenému úročení logicky naproti. Efekt je extra silný při dlouhodobých investicích – největší zisky se objevují v pozdějších letech. Například po 20 letech může být vaše investice několikanásobně vyšší, než byla na začátku. A to už skutečně zavání pasivním příjmem.  
 

Jsme vaši parťáci na cestě k pasivnímu příjmu

Můžete si užívat léto někde u vody a vaše investice nechat pracovat za vás. S Fingoodem je to možné. Vše, co potřebujete, je chytrý telefon (ale samozřejmě to jde i na notebooku) a chuť začít. A je to opravdu jednoduché – rizika studujeme za vás a všechny projekty důkladně analyzujeme – tak aby se k vám dostaly pouze ty bezpečné.  
 

Stačí 5 000 Kč. Ročně u nás povyrostou okolo 12 %. Čím víc investujete, tím více vyděláváte. Je to poměrně jednoduchá matematika – obohacená o složené úročení, které s přibývající dobou, kdy peníze necháváte pracovat za vás, hraje ve váš prospěch. 
 

TIP: Přečtěte si článek o složeném úročení a podívejte se, na jaké částky se můžete během let vyšplhat. 


Pojďte to vyzkoušet. Klidně hned. Stačí mít v ruce občanku a na mobilu připojení k internetu. Teď v létě vám po první investici do peněženky přičteme 500 Kč. 

 

bonus k registraci

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články